Sekaná
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 90min.
- recept zobrazen: 143745x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
1 plátok | maslo |
olej na vyprážanie | |
cestíčko: | |
2 ks | cibula |
1/2 dl | mlieko |
1/2 kg | predné hovädzie |
1 ks | žemľa |
1/2 kg | bravčový bok |
2 ks | vajcia |
3 strúčiky | cesnak |
podľa chuti: | |
mletý kmín | |
soľ | |
majorana | |
mleté čierne korenie |
Postup prípravy receptu
Žemľu namočíme v mlieku. Mäso podľa potreby zbavíme chrupaviek, prípadne kostí a spolu s namočenou žemľou je pomelieme. Cibuľu olúpeme a nasekáme najemno. Cibuľu spolu s vajcami vmiešame do umletého mäsa. Pridáme podľa chuti prelisovaný cesnak, rasca, korenie, majoránku a nakoniec zmes osolíme a dôkladne premiešame. Podľa potreby môžeme pridať trochu hladkej múky, aby sa zmes lepšie spojila. Prehnetení zmes na sekanú tvarujeme do väčšej "šišky" a obalíme ju v strúhanke. Rozohrejeme si v pekáčiku olej, vložíme šišku sekané a opečieme z jednej strany, potom ju otočíme. Na sekanou dáme plátok masla a pekáčik priklopíme pokrievkou. Pečieme asi 1 hodinu. Hotovú sekanou podávame s chlebom as kyslou uhorkou. Sekaná je však výborná is zemiakovou kašou, zemiaky alebo s knedľou.