Sekaná od mamičky
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- recept zobrazen: 36716x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
500 g | mletý bravčový bôčik |
1 ks | veľká cibuľa |
2 ks | vajcia |
2 dl | mlieko |
3 lyžičky | soľ |
500 g | mleté hovädzie mäso |
2 hrste | strúhanka |
2 ks | rožok alebo žemľa |
3 lyžice | majorana |
3 strúčiky | cesnak |
na potření: | |
1 ks | bielok |
podľa potreby: | |
200 ml | voda na podliaty |
maslo alebo olej na vymastenie |
Postup prípravy receptu
Staršie žemle alebo rožky namočíme do mlieka, cibuľu nakrájame na veľmi jemno a ľahko osmažíme na čo najmenšom množstve tuku. Rúru si predhrejeme na 200 ° C. Do misy dáme oba druhy mäsa. Je na vás, či si ho sami umelo, alebo kúpite rovno mleté. Pridáme majoránku, soľ, vajcia, prelisovaný cesnak a osmaženej cibuľku. Namočené pečivo ľahko vyždímáme a tiež pridáme do misy. Všetko zmiešame a podľa potreby prisypávame strúhanku, tak aby sa zmes príliš nelepili na ruky, ale aj jej zmes nebola obalená. Vytvarujeme klasický bochník a vložíme do pekáča alebo zapekacej misy, ktorú sme predtým vymazali tukom. Sekanou podlejeme vodou, potrieme bielkom a dáme piecť. Pečieme odkryté cca 75 minút za občasného polievanie výpekom a dolievanie vody do pekáča, kým na povrchu sekaná nezhnedne. Sekaná od mamičky najlepšie chutí so zemiakovou kašou alebo opečeným zemiakom.