Sedliacky chlieb
- prílohy
- Ostatní kuchyňa
- recept zobrazen: 25326x
Uložiť recept do mojej kuchárky
je nutné prihlásenie
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
1 kg | hladká múka |
1 lyžička | cukor |
3 ks | varené zemiaky v šupke |
1 lyžica | ocot |
1 kocka | droždie |
1 dl | vlažná voda |
2 štipky | soľ |
1 lyžička | soda bikarbónou |
podľa chuti: | |
Rasco |
Postup prípravy receptu
Z 1 dl vody, droždia a 1 lyžice cukru necháme vzísť kvások. Zemiaky olúpeme a prelisujeme. Do kvásku pridáme všetky suroviny a pripravíme husté cesto. To spôsobujeme asi 15 - 20 minút. Vypracované cesto necháme asi 45 minút kysnúť. Vykysnuté cesto na doske pokoulíme a vytvarujeme bochník. Ten dáme na vymastený a hrubou múkou vysypaný pekáč alebo plech. Cesto husto poprepichujeme špajlí alebo ihlicou a necháme opäť vykysnúť. Rúru predhrejeme na 210 ° C. Bochník potrieme čistou vodou, vložíme do rúry a pečieme. Akonáhle začne povrch chleba trochu červenať, stiahneme teplotu na 160 ° C a Sedliacky chlieb dopečieme. Keď upečený chlieb vyberieme z rúry, opäť ho potrieme vodou. Domáci chlieb podávame podľa chuti.