Šampiňónová slávnostná polievka
- polievky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 30min.
- recept zobrazen: 40391x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
soľ | |
mleté biele korenie | |
2 lyžice | tuk |
6 plátkov | toastový chlieb |
1 zväzok | trebuľka |
6 plátkov | syr (eidam á 20g) |
1 ks | veľká cibuľa |
1 - 2 lyžíc | maslo |
1500 ml | zeleninový vývar |
30 ml | madeira (biele víno) |
400 g | šampiňóny |
podľa chuti: | |
6 lyžíc | smotana |
Postup prípravy receptu
Cibuľu olúpeme a nadrobno nakrájame. Šampiňóny očistíme a nakrájame na tenké plátky. Na rozohriatom tuku šampiňóny s cibuľou dozlatista orestujeme, podlejeme vývarom a pri miernej teplote asi 15 minút varíme. Z každého krajíčku toastového chleba a plátku syra formičkou vykrojíme ľubovoľný tvar (srdiečko, kytičku). Na rozohriatom masle kúsky toastu po oboch stranách opražíme a poukladáme ich syrom. Naukladáme do panvice, ľahko posypeme trebuľkou (bazalkou, petržlenom) a zapekáme pod pokrievkou, kým sa syr neroztaví. Polievku ochutíme soľou, korením i vínom, pridáme do nej natrhaný čerstvý trebuľku a premiešame. Šampiňónová slávnostné polievku rozdelíme na taniere, do každého položíme vykrojený syrový toast a ihneď podávame. Do polievky pred rozdelením na taniere ešte môžete vmiešať smotanu - už nie je diétne!