Šalát z kalmárov
- šaláty
- doba prípravy: 90min.
- recept zobrazen: 141961x
Pochúťka z plodov mora so zeleninou. podrobný návod ako spracovať kalmáre a pripraviť z nich skvelý šalát.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
125 ml | citrónová šťava |
listy | čakanka radicchio |
petržlen | |
50 ml | panenský olivový olej |
kapary alebo čierne olivy | |
4 ks | paradajka bez semien |
čiže papričky | |
soľ a korenie | |
8 ks | jarná cibuľka |
25 g | petržlen |
900 g | malé kalmáre |
Postup prípravy receptu
Z kalmárov vytiahneme hlavy a chápadlá, odstránime vnútornosti. Hlavy oddelíme od chápadiel a vyhodíme. Zo stredu chápadiel odstránime zobák.
Z tiel vytiahneme tenké, priesvitné žiabre. Tela opláchneme tečúcou studenou vodou a prstami z nich odstránime tenkú šedú blankety. Nakrájame ich na kúsky silné asi 1 cm. Chápadlá opláchneme.
Citrónovú šťavu zmiešame v mise s olivovým olejom. Petržlen a biele časti jarných cibuliek nadrobno nakrájame a spolu s paradajkami pridáme do misy. Osolíme, okoreníme a zamiešame.
V hrnci privedieme k varu mierne osolenú vodu, pridáme kalmáre a znovu privedieme k varu.
Akonáhle sa voda začne variť, kalmáre vyberieme a pridáme do misy s paradajkovou zmesou. Všetky suroviny opatrne premiešame. Kalmáre necháme úplne vychladnúť. Šalát prikryjeme a uložíme na 6 hodín najlepšie do chladničky.
Na misu upravíme listy čakanky radicchio, pridáme nakrájané čiže papričky a prípadne kapary alebo čierne olivy. Na listy upravíme šalát z kalmárov, posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou a podávame.
Zdroj: Slovart.cz