Ryžový nákyp so slivkami
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 60min.
- recept zobrazen: 6973x
Rýchle a pohodlné spracovanie sliviek, ktoré nájdeme zavárané v špajzi alebo zmrazené v mrazničke.
Recept na 4 porcie.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
2 ks | vajcia |
1/2 kg | ryže |
1 balíček | vanilkový cukor |
1 pohár | slivkový kompót |
1 l | mlieko |
1 - 2 lyžičiek | mletá škorica |
podľa potreby: | |
maslo na vymastenie |
Postup prípravy receptu
V mlieku si najprv uvaríme ryžu. Uvažujeme na pol kila ryže jeden liter mlieka. Pri varení ju občas zamiešame, aby sa nám v mlieku nepripálila. Po uvarení môžeme ryžu mierne osladiť. Do čiastočne vychladnutej ryže vmiešame vajcia. Pripravíme si formu na zapekanie a dobre ju vymažeme maslom. Na dno formy rozprestrieme polovicu uvarenej ryže. Na vrstvu ryže poukladáme vykôstkované slivky, posypeme je škoricou a vanilkovým cukrom. Na slivky rozprestrieme druhú polovicu ryže. Formu vložíme do vyhriatej rúry a ryžu so slivkami zapekáme pri 150 ° C asi pol hodiny. Strážite si povrch, ktorý by mal byť zlatistý, okraje opečené. Hotový ryžový nákyp so slivkami môžeme servírovať spolu so zvyšným slivkovým kompótom.