Ryža podľa babičky
- prílohy
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 25min.
- recept zobrazen: 64024x
Najlepšie přílohová ryža zvlášť k čínskym jedlám, pretože sa nepreplachuje (je lepkavá). Vhodná k akýmkoľvek ďalším pokrmom ak príprave sladkých nákypov - nie je tak planá ako ryža varená vo vode.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
1 hrnek | guľatozrnná ryža |
1 - 2 lyžíc | olej |
1 hrnek | mlieko |
1,5 hrnku | voda |
podľa chuti: | |
soľ |
Postup prípravy receptu
Do hrnca nalejeme olej a nasypeme prebrané (najlepšie okrúhlymi) ryžu. Tú neoplachuje, sypeme ju do hrnca suchú a za stáleho miešania ryžu opražíme. Zalejeme vodou, potom mliekom (v pomere 1 hrnček ryže: 1,5 hrnček vody: 1 hrnček mlieka). Ryžu osolíme a na miernom plameni pod pokrievkou necháme variť asi 10 - 12 minút. Priebežne kontrolujeme, aby nepřekypěla. Potom celý hrniec s pokrievkou zabalíme do čistej utierky a uložíme do postele pod perinu, aspoň na pol hodiny. V posteli vydrží v servírovacej teplote aj dve hodiny, možno ju pri zložitejšom obede pripraviť vopred.