Rýchly makový závin
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 60min.
- recept zobrazen: 17325x
Recept na makový závin pripravený z cesta s prípravkom v prášku na rýchle kysnutie. Cesto nedávame kysnúť. Vybehne až pri pečení múčnika.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
2 lyžice | cukor |
150 ml | mlieko |
40 ml | olej |
1 ks | vajcia |
300 g | hladká múka |
1 balíček | kysnuté cesto expres |
1 štipka | soľ |
na potření: | |
1 ks | vajcia |
náplň: | |
250 g | mak |
1 balíček | škoricový cukor |
1 lyžica | rum |
3 lyžice | cukor |
1 dl | mlieko |
podľa potreby: | |
cukor múčka |
Postup prípravy receptu
Najskôr si pripravíme makovej náplň. Mak pomelieme a 5 minút povaríme s mliekom a oboma cukry. Ochutíme rumom a necháme vychladnúť. V mise premiešame preosiatu hladkú múku so soľou, cukrom a prípravkom na rýchle kysnuté cesto, ktorý možno zakúpiť v supermarketoch. Potom pridáme jedno vajce, mlieko, olej a všetko vymiešame na hladké cesto, ktoré sa nelepí na steny misy. Na doske posýpanej múkou z cesta rukami vytvarujeme obdĺžnikový plát, ktorý pokladieme makovej náplňou a prasníc v závin. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v předtopené rúre pri 180 ° C približne 35 - 40 minút. Ešte teplý múčnik posypeme práškovým cukrom. Vychladnutý makový závin nakrájame na plátky a podávame ku káve alebo čaji.