Rýchly dezert s broskyňami
- dezerty
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 20min.
- recept zobrazen: 23474x
Broskyňový dezert z bieleho chleba a vaječného krému. Miesto broskýň môžeme použiť marhule alebo nektárinky. Všetko pripravujeme len na panviciach.
Recept na 4 porcie.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
4 ks | broskyňa |
3 lyžice | trstinový cukor |
5 lyžíc | voda |
4 plátky | biely chlieb |
2 lyžice | citrónová šťava |
cestíčko: | |
4 lyžice | cukor |
4 ks | vajcia |
4 lyžice | smotana na šľahanie |
podľa potreby: | |
olej | |
maslo |
Postup prípravy receptu
Príprava ovocia: Malé broskyne umyjeme a vykôstkujeme. Na veľkú panvicu dáme malé množstvo oleja a zahrejeme. Rozložíme broskyne rezom dolu, všetko zasypeme trstinovým cukrom, pridáme asi 1 lyžicu masla a zvoľna propékáme, kým sa cukor nerozpustí. Potom polovičky broskýň otočíme, prilejeme asi 5 lyžíc vody a citrónovú šťavu. Mäkké broskyne sa vzniknutú šťavou odstavíme z tepla a necháme vychladnúť. Z bieleho chleba odkrojíme 4 plátky silné asi 2 cm. Do šľahače vložíme celé vajcia, cukor a tekutú šľahačku. Šľaháme tak dlho, kým nevznikne hladký a hustý krém. Do tohto krému namočíme plátky chleba asi na 1 - 2 minúty. To záleží na sile chleba a jeho tvrdosti. Zmočenia plátky chleba pečieme z oboch strán na oleji dozlatista. Opečené toasty rozložíme na tanieriky, na ne kladieme pripravené broskyne, všetko pokvapkáme šťavou a podávame ozdobené šľahačkou, smotanou alebo jogurtom. Rýchly dezert s broskyňami chutí teplý aj studený.