Ružičkový kel so smotanou
- prílohy
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 25min.
- recept zobrazen: 64600x
Recept na výbornú a hlavne zdravú prílohu k mäsu a alebo ako samostatný pokrm so zemiakmi a syrom vhodný aj pre vegetariánov.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
2 lyžíc | kyslá smotana |
2 dl | vývar |
1 lyžica | olivový olej |
soľ a korenie | |
50 dkg | ružičkový kel |
1 lyžica | maslo |
Postup prípravy receptu
Kapustičky očistíme, odstránime vrchné zvädnuté lístky a koštiaľ narežeme na kríž. Vyperieme je pod tečúcou vodou. Pripravíme si vývar (môže byť iz kocky). V kastróle privedieme k varu vývar s jednou lyžicou oleja. Vložíme kapustičky a bez pokrievky je na veľmi miernom ohni varíme asi 10 minút. Po tejto dobe kastról zakryjeme a necháme kapustičky dodusit. To trvá asi ešte 5 minút, podľa ich veľkosti. Dbáme však na to, aby sa nerozvařily. Mäkké kapustičky ihneď vyberieme a dokončíme šťavu. Za stáleho miešania a mierneho varu pridáme postupne maslo, kyslú smotanu a podľa potreby a chuti soľ a korenie. Prošleháme a vrátime hotové kapustičky do omáčky. Nezahušťujeme. Podávame ich ako prílohu k najrôznejším mäsám, alebo ako i samostatný pokrm so zemiakmi a syrom, vhodný pre vegetariánov.