Ružičkový kel na smotane
- prílohy
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 20min.
- recept zobrazen: 67263x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
1 lyžica | maslo |
50 dkg | ružičkový kel |
2 dl | mäsový vývar z kocky |
1 lyžica | olivový olej |
podľa chuti: | |
mleté čierne korenie | |
soľ | |
muškátový oriešok | |
podľa potreby: | |
kyslá smotana |
Postup prípravy receptu
Kapustičky očistíme, odstránime vrchný ovadlé lístky a koštiaľ narežeme krížom. Umyjeme pod tečúcou vodou. Pripravíme vývar z kocky. Olej v kastrůlku zahrejeme, prilejeme vývar a privedieme k varu. Ďalej vložíme pripravené kapustičky a dusíme bez pokrievky na miernom ohni asi 10 minút. Potom kastról zakryjeme pokrievkou a necháme podľa potreby dodusit ešte asi 5 minút. Dbáme na to, aby sa kapustičky nerozvařily. Teraz je vyberieme a dokončíme omáčku. Šťavu z kapustiček opäť privedieme k varu a za stáleho miešania pridávame kyslú smotanu, soľ a podľa chuti mleté čierne korenie alebo nastrúhaný muškátový oriešok, ešte zjemníme maslom. Teraz vložíme do omáčky kapustičky a necháme prehriať. Ružičkový kel na smotane podávame ako prílohu k mäsu. Možno ju podávať ako samostatný pokrm so zemiakmi vareným, pečeným, chutí is zemiakovou kašou. Ďalším variantom môže byť aj zapečeniu sa strúhaným syrom v rúre.