Rožteky s orechovou náplňou
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 75min.
- recept zobrazen: 62893x
Uložiť recept do mojej kuchárky
je nutné prihlásenie
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
125 ml | mlieko |
1 lyžička | cukor |
30 g | droždie |
250 g | maslo |
150 g | cukor múčka |
2 ks | žĺtok |
1 štipka | soľ |
550 g | hladká múka |
na ozdobu: | |
cukor múčka | |
náplň: | |
250 g | mleté orechy |
1 balíček | vanilkový cukor |
100 ml | horúce mlieko |
mletá škorica | |
1 ks | citrón |
150 g | cukor krupica |
strúhanka | |
podľa potreby: | |
múka na vysypanie | |
tuk na vymazanie |
Postup prípravy receptu
Z vlažného mlieka, droždia, cukru a trochy múky pripravíme kvások, ktorý necháme vzísť. Citrón odrhneme a nastrúhame z neho kôru. Pripravíme si náplň z horúceho mlieka a mletých orechov, pridáme cukor, citrónovú kôru, škoricu, vanilkový cukor a strúhanku na zahustenie. Na dosku preosejeme múku, pridáme maslo, mletý cukor, žĺtky, trošku posolíme a prilejeme vykysnutý kvások. Vypracujeme cesto, ktoré hneď rozvaľkáme. Kysnuté cesto nakrájame rádýlkem na obdĺžničky a plníme orechovou plnkou. Naplnené obdĺžničky cesta zabalíme, mierne stočíme do tvaru rožku a zlepené okraje jemne nakrojíme. Naplnené rožteky s orechovou náplňou pečieme na vymastenej a múkou vysypanej plechu dozlatista. Upečené rožteky s orechovou náplňou pocukrujeme.