Varenie.sk na Facebooku
Prihlásenie

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

  • hlavné chody
  • slovenská kuchyňa
  • doba prípravy:
  • recept zobrazen: 231332x
Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodeného slováka s vlastnoručný ukážkou.

vytlačiť recept Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou
recept Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou sa mi páči
(Recept sa páči celkom 24x)
Uložiť recept do mojej kuchárky
je nutné prihlásenie

Ingrediencie

cesto:

7 ks zemiaky (stredné)
1 lyžička soľ
1,5 hrnku polohrubá múka

príloha:

300 g anglická slanina

zálievka:

200 g kyslá smotana
200 g bryndza

Postup prípravy receptu

Zemiaky oškrabeme a na jemnom strúhadle nastrúhame. Osolíme a zarobíme s múkou do cesta. Veľa záleží na vodnatosti zemiakov, múku pridávame opatrne. Cesto by malo byť ľahké a ľahko lepivé. Do vriacej osolenej vody buď nožíkom z dosky odkrajujeme, alebo stierkou cez špeciálny cedník tlačíme malé halušky, ktoré sú uvarené vo chvíli, keď vyplávajú na hladinu. (Varíme na etapy.) Po vybratí je prepláchneme krátko studenou vodou, dáme do misy a zakryjeme. V miske si dohladka vymiešame bryndza sa smotanou. Na panvičke vyškvaříme na kocky nakrájanú anglickú slaninu. Na tanier servírujeme uvarené halušky, prelejeme bryndzové zálievkou a posypeme vyškvarili slaninou. Môžeme jemne omastiť vypečeným tukom.

Komentáre k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou (26 komentárov)

  • Juro Janosik 27.March 2017 13:21

    kriste...bryndzove halusky s anglickou slaninou a kyslou smotanou????!!!! Otras,humus grc. Dovi-dopo

  • Eugen 21.February 2016 17:50

    Zásadné je opraženou slaninou posypať až tesne pred podávaním Nikdy nie príliš zavčasu!

  • ivan janzo BA 16.June 2014 22:25

    Taka domaca bryndza z liptova aj z domacou slanninkou my vynahradi vsetko menej prijemne zo zivota. Dusicka my pistii bllahom. Zazite to aspon raz stoji to za to. .

  • Barbora 26.February 2014 10:43

    Halušky, hmm tie nikdy neprestanem mať rada, jedno z najlepších jedál, teda pre mňa :) My ich robievame, že zmiešame kyslú smotanu, syr v črievku a bryndzu, to ptm z miešame s haluškami plus slanika a mňaaaam :) a zapiť mliečkom :)

  • Majka 22.February 2014 17:41

    To tu snad nemyslite poniektori vazne, ze co su to za halusky bez kysleho mlieka a pod. To je kde napisane, ze sa ku tomu musi pit take alebo onake mlieko ? My robievame halusky casto, je to najoblubenejsie jedlo celej rodiny, ale ani jeden z nas mlieko ku nim nepije, lebo by nam to skazilo ich chut. Ale to je vlastne jedno, chcela som tym len povedat, ze kazdy nech si dava co mu predsa najviac chuti a nie reci typu " co su to za halusky bez toho a toho " . A co sa slaniny tyka, my davame taku obycajnu sadlovitejsiu, krasne to tie halusky ovonia a potom nejaku mäsovejsieho typu, kludne aj Anglicku, Oravsku, to je jedno, zmiesavame to spolu :-) Celkovo robime halusky so syrami z crievka, rozmiesame ich v troche haluskovej vody, v ktorej sa halusky varia a vznikne taka syrova omacka a az do nej vmiesame halusky. Je to ozaj vyborne, vsetci sa ideme za tym zabit :-) Ale bryndza je tiez uzasna, kazdy ozaj podla svojej chuti :-)

  • radoslav 16.January 2014 09:02

    Veru veru pravé slovenske halušky s anglickou slaninou ta sa snád ani opiecť neda. :-))))

  • Melbourne 28.July 2013 15:24

    Tu bryndzu nemame a tak pouzivame kozi syr. A slaninku to uz aku pozhaname ale vzdy mame hrce za usami :-)

  • ,varič halušiek 21.July 2013 18:33

    hlavne že vyškvaříme anglickú slaninu - demokracia v praxi.

  • ,varič halušiek 21.July 2013 18:33

    hlavne že vyškvaříme anglickú slaninu - demokracia v praxi.

  • muco 19.January 2013 15:16

    hadam nasu slovensku slaninku

  • Edyta 16.January 2013 23:25

    Kasiu, niczym sie wg. mnie nie rozni. to znaczy , u nas powiedzialabym na to boczek. Anglicka slonina to jakis marketingowa nazwa-tak mi sie wydaje.

  • Viv 18.October 2012 16:16

    Ale ludia, halusky si snad kazdy upravi podla chuti, nemusite kvoli tomu skakat jeden na druheho..Ja napr. ani nemiesam bryndzu so smotanou, aj ked su potom halusky sice vlacnejsie, ale tak troska davaju tu dobru bryndzu do uzadia.. Kaska, anglicka slanina je taka, ktora ma velmi velmi malo tuku a skorej len same maso. Tiez vonkajsi okraj je tmavo cerveny az cierny.

  • Kiso 26.August 2012 23:05

    Ako môžu byť halušky slovenské národné jedlo keď zemiaky sem dorazili až v 18.storočí. Pred týmSlováci neexistovali alebo nič nejedávali?

  • Kiso 26.August 2012 22:51

    Sem napisajte vaš komentár.

  • peko 14.March 2012 14:19

    Velmi smutne, ked slovaci nepoznaju pravy recept na halušky...A to casto vidim i v motorestoch a slov. restauraciach.Do pravych halusiek sa dava klasicka domaca slanina.Ziadna anglicka alebo oravska... Bryndzu neriedim kyslou smotanou, ale troskou mlieka...A ku haluskam podavam kysle mlieko...Dobru chut...

  • Jozef. 02.March 2012 22:01

    Prosím Vás .Čo sú to za bryndzové halušky bez poriadneho chladeného a kyslého mlieka.To neviem pochopiť takú chuť.

  • Jozef. 02.March 2012 21:56

    Prečo tam dávať anglickú slaninu ?Stačí opiecť našu klasickú domácu a je to vynikajúce. Netreba vymýšľať nejaké novoty!!!!!

  • Budkar 18.January 2012 13:39

    Skuste pouzit hrubu muku a porovnajte zemiakovu chut halusiek

  • Slovenka 10.January 2012 17:41

    Najlepšia je naša Slovenská domáca slanina.Dobtú dostaneme kúpiť aj v Kauflande. Bryndzu rozmiešam sladkou smotanou a sú vláčnejšie halušky.

  • Kaska 21.October 2011 10:48

    Dziekuje!

  • Vaše méno 07.October 2011 15:25

    Na kolko porcii je tento recept ?

  • Re.: Kaska 12.September 2011 09:55

    To jest zwykla slonina len jest lepse porośnięta

  • Kaska 08.August 2011 11:36

    Kochani! Co to jest "anglicka slonina" Czym sie rozni od zwyklej, normalnej sloniny? Mam nadzieje ze ktos mnie zrozumie:)

  • Zuzana 29.March 2011 12:36

    Určite nie s kyslou smotanou!!!!!!!!!!!

  • Kuchár 03.February 2011 22:12

    A čo? To sa nesmí?

  • Vaše méno 03.February 2011 11:11

    Pravé slovenske halušky s anglickou slaninou

Přidejte váš komentář k receptu
© Varenie.sk 2017 | Odkazy na zaujímavé stránky | Kontakt