Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou
- hlavné chody
- slovenská kuchyňa
- doba prípravy: 45min.
- recept zobrazen: 245555x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
7 ks | zemiaky (stredné) |
1 lyžička | soľ |
1,5 hrnku | polohrubá múka |
príloha: | |
300 g | anglická slanina |
zálievka: | |
200 g | bryndza |
200 g | kyslá smotana |
Postup prípravy receptu
Zemiaky oškrabeme a na jemnom strúhadle nastrúhame. Osolíme a zarobíme s múkou do cesta. Veľa záleží na vodnatosti zemiakov, múku pridávame opatrne. Cesto by malo byť ľahké a ľahko lepivé. Do vriacej osolenej vody buď nožíkom z dosky odkrajujeme, alebo stierkou cez špeciálny cedník tlačíme malé halušky, ktoré sú uvarené vo chvíli, keď vyplávajú na hladinu. (Varíme na etapy.) Po vybratí je prepláchneme krátko studenou vodou, dáme do misy a zakryjeme. V miske si dohladka vymiešame bryndza sa smotanou. Na panvičke vyškvaříme na kocky nakrájanú anglickú slaninu. Na tanier servírujeme uvarené halušky, prelejeme bryndzové zálievkou a posypeme vyškvarili slaninou. Môžeme jemne omastiť vypečeným tukom.
Komentáre k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou (29 komentárov)
-
Miroslav1019
13.September 2023 13:51
ja
-
VAS
14.March 2023 06:07
Get Passports, Visas, Driver's License, ID CARDS, Marriage certificates, Diplomas, Birth Certificates, Credit cards, Utility bills, Social Security cards, Resident permits, Death certificates, Banknotes dollar / euro Pounds We are a team of professionals with many years of experience in producing fake passports and other identity documents, best quality producers of fake documents. With more than 10 million documents circulating in the world. Email ( lifiben@gmail.com ) whatsapp +1540 2680762
-
Eva
26.April 2020 01:22
Neviem kto kde zije v ktorom kute nasej zemegule, ale ja tu u nas v Australii pred 50tima rokma som horko tasko mohla kupit polohrubu muku a tak som hladku miesala s detskou krupicou. Nasa dcera dodnes si poprosi to sviatocne jedlo takto si halusky ona ako 4 rocna nazvala a dodnes je to pre nu sviatocne jedlo. Nebojte sa vsetci halusky budu lubit aj Vasi priatelia z inych narodnosti. Podla mna halusky pobiju vyslavenych sefov kucharov. VIVAT HALUSKAM s bryndzou
-
Juro Janosik
27.March 2017 13:21
kriste...bryndzove halusky s anglickou slaninou a kyslou smotanou????!!!! Otras,humus grc. Dovi-dopo
-
Eugen
21.February 2016 17:50
Zásadné je opraženou slaninou posypať až tesne pred podávaním Nikdy nie príliš zavčasu!
-
ivan janzo BA
16.June 2014 22:25
Taka domaca bryndza z liptova aj z domacou slanninkou my vynahradi vsetko menej prijemne zo zivota. Dusicka my pistii bllahom. Zazite to aspon raz stoji to za to. .
-
Barbora
26.February 2014 10:43
Halušky, hmm tie nikdy neprestanem mať rada, jedno z najlepších jedál, teda pre mňa :) My ich robievame, že zmiešame kyslú smotanu, syr v črievku a bryndzu, to ptm z miešame s haluškami plus slanika a mňaaaam :) a zapiť mliečkom :)
-
Majka
22.February 2014 17:41
To tu snad nemyslite poniektori vazne, ze co su to za halusky bez kysleho mlieka a pod. To je kde napisane, ze sa ku tomu musi pit take alebo onake mlieko ? My robievame halusky casto, je to najoblubenejsie jedlo celej rodiny, ale ani jeden z nas mlieko ku nim nepije, lebo by nam to skazilo ich chut. Ale to je vlastne jedno, chcela som tym len povedat, ze kazdy nech si dava co mu predsa najviac chuti a nie reci typu " co su to za halusky bez toho a toho " . A co sa slaniny tyka, my davame taku obycajnu sadlovitejsiu, krasne to tie halusky ovonia a potom nejaku mäsovejsieho typu, kludne aj Anglicku, Oravsku, to je jedno, zmiesavame to spolu :-) Celkovo robime halusky so syrami z crievka, rozmiesame ich v troche haluskovej vody, v ktorej sa halusky varia a vznikne taka syrova omacka a az do nej vmiesame halusky. Je to ozaj vyborne, vsetci sa ideme za tym zabit :-) Ale bryndza je tiez uzasna, kazdy ozaj podla svojej chuti :-)
-
radoslav
16.January 2014 09:02
Veru veru pravé slovenske halušky s anglickou slaninou ta sa snád ani opiecť neda. :-))))
-
Melbourne
28.July 2013 15:24
Tu bryndzu nemame a tak pouzivame kozi syr. A slaninku to uz aku pozhaname ale vzdy mame hrce za usami :-)
-
,varič halušiek
21.July 2013 18:33
hlavne že vyškvaříme anglickú slaninu - demokracia v praxi.
-
,varič halušiek
21.July 2013 18:33
hlavne že vyškvaříme anglickú slaninu - demokracia v praxi.
-
muco
19.January 2013 15:16
hadam nasu slovensku slaninku
-
Edyta
16.January 2013 23:25
Kasiu, niczym sie wg. mnie nie rozni. to znaczy , u nas powiedzialabym na to boczek. Anglicka slonina to jakis marketingowa nazwa-tak mi sie wydaje.
-
Viv
18.October 2012 16:16
Ale ludia, halusky si snad kazdy upravi podla chuti, nemusite kvoli tomu skakat jeden na druheho..Ja napr. ani nemiesam bryndzu so smotanou, aj ked su potom halusky sice vlacnejsie, ale tak troska davaju tu dobru bryndzu do uzadia.. Kaska, anglicka slanina je taka, ktora ma velmi velmi malo tuku a skorej len same maso. Tiez vonkajsi okraj je tmavo cerveny az cierny.
-
Kiso
26.August 2012 23:05
Ako môžu byť halušky slovenské národné jedlo keď zemiaky sem dorazili až v 18.storočí. Pred týmSlováci neexistovali alebo nič nejedávali?
-
Kiso
26.August 2012 22:51
Sem napisajte vaš komentár.
-
peko
14.March 2012 14:19
Velmi smutne, ked slovaci nepoznaju pravy recept na halušky...A to casto vidim i v motorestoch a slov. restauraciach.Do pravych halusiek sa dava klasicka domaca slanina.Ziadna anglicka alebo oravska... Bryndzu neriedim kyslou smotanou, ale troskou mlieka...A ku haluskam podavam kysle mlieko...Dobru chut...
-
Jozef.
02.March 2012 22:01
Prosím Vás .Čo sú to za bryndzové halušky bez poriadneho chladeného a kyslého mlieka.To neviem pochopiť takú chuť.
-
Jozef.
02.March 2012 21:56
Prečo tam dávať anglickú slaninu ?Stačí opiecť našu klasickú domácu a je to vynikajúce. Netreba vymýšľať nejaké novoty!!!!!
-
Budkar
18.January 2012 13:39
Skuste pouzit hrubu muku a porovnajte zemiakovu chut halusiek
-
Slovenka
10.January 2012 17:41
Najlepšia je naša Slovenská domáca slanina.Dobtú dostaneme kúpiť aj v Kauflande. Bryndzu rozmiešam sladkou smotanou a sú vláčnejšie halušky.
-
Kaska
21.October 2011 10:48
Dziekuje!
-
Vaše méno
07.October 2011 15:25
Na kolko porcii je tento recept ?
-
Re.: Kaska
12.September 2011 09:55
To jest zwykla slonina len jest lepse porośnięta
-
Kaska
08.August 2011 11:36
Kochani! Co to jest "anglicka slonina" Czym sie rozni od zwyklej, normalnej sloniny? Mam nadzieje ze ktos mnie zrozumie:)
-
Zuzana
29.March 2011 12:36
Určite nie s kyslou smotanou!!!!!!!!!!!
-
Kuchár
03.February 2011 22:12
A čo? To sa nesmí?
-
Vaše méno
03.February 2011 11:11
Pravé slovenske halušky s anglickou slaninou