Posýpkový banánový koláč
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 45min.
- recept zobrazen: 29746x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
155 ml | mlieko |
1/2 balíčku | prášok do pečiva |
100 g | cukor krupica |
250 g | polohrubá múka |
1 ks | vajcia |
100 g | tuk (maslo) |
drobenka: | |
60 g | maslo |
80 g | cukor múčka |
120 g | hrubá múka |
na ozdobu: | |
cukor múčka | |
náplň: | |
1/2 ks | citrón |
100 - 150 ml | horúca voda |
1 balíček | vanilkový cukor |
3 ks | Banán |
podľa chuti: | |
vanilkový cukor | |
kakao | |
kokos | |
Škorica | |
podľa potreby: | |
tuk na vymazanie | |
hrubá múka na vysypanie |
Postup prípravy receptu
Citrónovú šťavu zmiešame s vanilkovým cukrom a horúcou vodou, potom 5 minút prevaríme. Banány (hrušky, jablká) olúpeme, rozkrojíme na polovicu a ponoríme do horúcej citrónovej šťavy. Necháme vychladnúť, vyberieme a dáme uschnúť. Múku zmiešame s práškom do pečiva a cukrom, pridáme vajcia, mlieko i rozpustený tuk a zarobíme hladké cesto. Cesto naplníme do vymastenej a vysypanej koláčové formy (menší plech), uhladíme a poukladáme banány. Hrubú múku, cukor a zmäknuté maslo zmiešame v mise a vytvoríme si polosypkou posýpku. Podľa chuti môžeme na posýpku použiť vanilkový cukor alebo pridať škoricu, kakao či kokos. Posýpkou husto posypeme koláč. Drobenkový banánový koláč pečieme v predhriatej rúre asi 25 - 30 minút na 180 ° C. Pred podávaním koláč ešte môžeme posypať práškovým cukrom.