Pomaranče v karamelu
- dezerty
- doba prípravy: 45min.
- recept zobrazen: 143591x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
5 ks | korenie |
6 - 8 lyžíc | obielené a nakrájané pistácie |
300 ml | voda |
250 g | cukor krupica |
1 ks | rozdrvený lusk kardamónovým |
4 ks | pomaranč (veľký) |
4 ks | klinček |
Postup prípravy receptu
Kardamomový lusk rozdrvíme, rovnako ako guličky korenia. Pistácie vyloupeme a nasekáme. Cukor, korenie, klinčeky, kardamóm a 150ml vody zahrievame za stáleho miešania v rajnice na stredne silnom ohni, kým sa cukor nerozpustí. Potom zesílíme oheň a roztok varíme bez miešania do zhustnutia. Zároveň tiež stmavne. Podľa potreby stierajú vareškou sirup prichytený na stenách rajnice. Do karamelu opatrne prilejeme zvyšnú vodu. (Radšej trochu odstúpte, karamel môže prskať!) Rajnica odstavíme a karamel miešame vareškou, kým sa obe tekutiny nespoja. Necháme vychladnúť. Pomaranče olúpeme nožom tak, aby si zachovali tvar. Odstránime z nich bielu vrstvu pod kôrou. Ponecháme je v celku alebo rozdelíme nad misou na dieliky. Dieliky zbavíme aj tenkých membrán a pridáme do misy. Pomaranče prelejeme ochuteným karamelom, premiešame, misu prikryjeme a uložíme do chladničky. Pred podávaním dezert rozdelíme do misiek, posypeme nakrájanými pistáciami a podávame. Zdroj: Slovart.cz