Pohánkový nákyp s jablkami
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 90min.
- recept zobrazen: 53846x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
400 g | jablko |
50 g | maslo |
80 g | cukor kryštál |
700 ml | mlieko |
3 ks | vajcia |
200 g | pohánka |
na ozdobu: | |
cukor múčka | |
mletá škorica | |
na potření: | |
50 g | maslo |
podľa chuti: | |
hrozienka | |
vlašské orechy | |
podľa potreby: | |
mletá škorica | |
cukor múčka |
Postup prípravy receptu
Opláchnutá pohankovú lámanku vložíme do variaceho osoleného mlieka. Za stáleho miešania 5 minút povaríme. Vypneme zdroj tepla, nádobu prikryjeme pokrievkou a pol hodiny necháme pohánku napučať. Zatiaľ si olúpeme jablká a nastrúhame ich najemno. Pripravenú pohankovú kašu vložíme do misy a necháme vychladnúť. Ak je veľa hustá, prilejeme trochu mlieka a vytvoríme kašu rovnakej konzistencie ako má ryžová kaša pripravovaná na ryžový nákyp. Do vychladnutej kaše pridáme rozpustené maslo, cukor a žĺtky z troch vajec. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame. Ohňovzdornú misku vymažeme maslom a vložíme polovicu kaše, pridáme nastrúhané jablká, cukor, škoricu, hrozienka a nasekané vlašské orechy. Nakoniec pridáme druhú polovicu kaše. Pohánkový nákyp s jablkami pečieme vo vyhriatej rúre asi 45 minút, najskôr o teplote 180 ° C a záverom o teplote 150 ° C. Pohánkový nákyp s jablkami podávame posypaný práškovým cukrom zmiešaným so škoricou a pokvapkané maslom. Môžeme zdobiť jablkami alebo Šľahačka.