Poctivý hydinový vývar
- polievky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 150min.
- recept zobrazen: 148466x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
2 ks | bielok |
6 ks | korenie celý |
- | soľ |
- | hydinové kosti |
- | muškátový oriešok mletý |
1 ks | cibuľka |
1 ks | Mrkva |
1,5 l | voda |
- | odrezky mäsa |
1 strúčik | cesnak |
1 ks | malý zeler |
1 ks | pór |
Postup prípravy receptu
Kosti a odrezky vložíme do studenej, mierne osolenej vody a pridáme korenie. Dáme povariť. Varíme asi hodinu a pol. Ak sa nám voda z kostí pri varení vývaru, tak pridáme studenú.
Keď máme vývar dostatočne silný (ochutnáme aby sme to zistili) osolíme ho, ochutíme muškátovým orieškom (mletým) a necháme asi 15 minút stáť. Potom vývar precedíme cez filter na varenie kávy. Ak nemáme filter, použijeme kúsok čistého plátna.
Ak chcete docieliť dokonale číreho vývaru, vmiešajte do neho dva bielky. Bielky sa zrazí s nečistotami dohromady. Potom vývar ešte raz precedíme cez plátno alebo filter.
Do vývaru pridáme strúčik cesnaku, celú cibuľu a jemne pokrájanú zeleninu. Varíme ďalších 20 minút, aby sa zelenina prehriala. Podávame v nahřátých polievkových miskách. S vajcom alebo masovými, alebo pečeňovými knedličkami. Polievku môžeme dozdobiť podľa fantázie petržlenom alebo pažítkou.
Foto: www.profimedia.cz