Plnený zeler so šampiňónmi a slaninou
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 60min.
- recept zobrazen: 8671x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
0,5 ks | citrón |
3 lyžice | olej |
3 dl | biele víno |
1 ks | vajcia |
10 dkg | anglická slanina |
1 ks | zeler |
1 strúčik | cesnak |
10 dkg | šampiňóny |
soľ | |
1 hrsť | sekaná petržlenová vňať |
1 ks | cibula |
podľa chuti: | |
mletý kmín | |
mleté čierne korenie |
Postup prípravy receptu
Očistený, umytý a napol rozkrojený zeler dáme do studenej vody s citrónovou šťavou. Osolíme a zvoľna 20 minút povaríme. Potom zelery vyberieme a necháme vychladnúť. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájanú slaninu alebo šunku, nakrájané šampiňóny, prelisovaný strúčik cesnaku, soľ, korenie a drvená rasca. Krátko podusíme. Obe polovice uvareného a vychladnutého zeleru opatrne vydlabeme lyžičkou alebo vidličkou. Vydlabaný hmotu roztlačíme, zmiešame s vajcom a všetko primiešame do podusené zmesi. Zmesou potom naplníme vydlabané polovičky zeleru. Naplnené zelery vložíme do pekáča, podlejeme vínom alebo vývarom z zeleru a necháme zapiecť asi 20 minút. Plnený zeler so šampiňónmi a slaninou rozdelíme na taniere a povrch bohato ozdobíme čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou. Ako príloha sa výborne hodí zemiaky alebo zemiaková kaša, dozdobíme podľa vlastného vkusu. Ak vynecháme slaninu alebo šunku, možno jedlo podávať aj vegetariánům. Vývar zo zeleru sa výborne hodí na prípravu zeleninovej polievky.