Plnené slané rožteky
- chuťovky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 60min.
- recept zobrazen: 97580x
Malé rohlíčky plnené slaninou a nivou. Veľmi chutný doplnok k vínu a pivu. Môžeme ich tiež použiť ako prílohu k polievkam z masových vývarov.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
350 g | hladká múka |
250 ml | smotana na šľahanie |
250 g | stužený tuk |
na ozdobu: | |
sezamové semienka | |
na potření: | |
2 ks | vajcia |
náplň: | |
100 g | anglická slanina |
100 g | niva |
podľa chuti: | |
soľ |
Postup prípravy receptu
Pripravíme si cesto. Preosiatu múku premiešame s roztrieštenou tukom a smotanou. Zo zmesi vypracujeme cesto, z ktorého vytvoríme guľu. Necháme vchladu odpočinúť najmenej 2 hodiny. Plátky chudé slaniny alebo bravčové šunky nakrájame na prúžky. Nivu nakrájame nadrobno. Vajcia so soľou rozšľaháme a neskôr použijeme na potláčanie. Guľu cestá rozdelíme na dve polovice. Z každej polovičky vyvaľkáme okrúhlu placku, ktorú rozdelíme na osem trojuholníkových dielov. Najširšiu časť každého dielu naplníme slaninou a syrom. Svín a vytvarujeme do rohlíčky. Potierame rozšľahanými vajcami a sypeme sezamovým semienkom. Plnené rožteky preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v stredne predhriatej rúre do zružoveniu. Slané plnené rožteky podávame ako chuťovku k vínu alebo pivu. Výborné sú aj ako príloha k čírym polievkovým vyvarujú.