Plnené koláčiky
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 90min.
- recept zobrazen: 23444x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
250 ml | mlieko |
1 štipka | soľ |
500 g | polohrubá múka |
80 g | maslo |
60 g | cukor krupica |
2 ks | žĺtok |
30 dielov | droždie |
drobenka: | |
cukor múčka | |
hrubá múka | |
olej (maslo, tuk) | |
na potření: | |
1 ks | vajcia |
náplň: | |
50 g | strúhaný perník |
200 g | slivková lekvár |
2 lyžice | rum |
podľa chuti: | |
mandle | |
hrozienka |
Postup prípravy receptu
Z droždia, cukru, 2 lyžíc múky a 4 lyžíc vlažného mlieka si pripravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste vzísť. Do misy preosejeme múku, vmiešame kvások, rozpustený tuk, žĺtky a soľ. Postupne prilievame vlažné mlieko a vypracujeme vláčne, nelepivé cesto, ktoré necháme v teple asi 45 minút vykysnúť. Lekvár zmiešame s perníkom (drvenými piškótami) a podľa chuti rozriedime rumom. Vykysnuté cesto rozdelíme na 20 kúskov, ktoré naplníme lekvárom a cesto dobre "uzavrieme" . Koláčiky naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, dlaňou je zploštíme a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Plnené koláčiky posypeme posýpkou av predhriatej rúre pečieme asi 30 minút na 190 ° C. Jednoduchšie variant plnených koláčikov - cesto rozvaľkáme asi na 1cm silný plát a pohárikom vykrojíme kolieska. Kolieska prenesieme na plech, menšie pohárom v nich urobíme jamky a tie naplníme lekvárové náplňou a ozdobíme mandľovými lupienkami, hrozienkami alebo posýpkou, okraje potrieme vajíčkom.