Plnené copy
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 75min.
- recept zobrazen: 25919x
Ak už vás omrzelo piecť tradičné kysnuté koláče alebo buchty, skúste tento vrkoč. Určite nesklame.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
1/4 balíčku | čerstvé kvasnice |
1 ks | žĺtok |
500 g | hladká múka |
150 g | hera |
250 ml | mlieko |
1 štipka | soľ |
citrónová kôra | |
100 g | cukor krupica |
na potření: | |
vajcia | |
náplň: | |
rum | |
100 g | cukor múčka |
500 ml | mlieko |
250 g | mletý mak |
2 hrste | perník na strúhanie |
Škorica |
Postup prípravy receptu
Do pekárne dáme suroviny v tomto poradí - mlieko, Heru, žĺtok, múku, citrónovú kôru zamiešame do múky, soľ dáme do rohu (nesmie sa dostať ku kvasniciam) na múku rozpráším cukor a rozdrobíme kvasnice. Zapneme program cesto a necháme dôjsť do konca. Väčšinou nechám kysnúť ešte ďalšie polhodinu, ale nie je nutné. Medzitým si pripravíme náplň. Mak nasypeme do variaceho sa mlieka a udusíme, stále miešame. Po zhustnutia odstavíme z platne a pridáme cukor, perník a prípadne škoricu alebo rum. Mak mi neostal na všetky copy, tak som dala lekvár. Cesto rozdelíme na polovicu a ešte na tri diely. Každý diel rozvaľkáme, natrieme plnkou a zrolujeme ako roládu. Z takýchto troch cípov zapletú vrkoč. Nakoniec budeme mať 2 veľké copy, ktoré necháme na plechu asi tak 30 minút kysnúť. Copy pomažte vajíčkom a dáme do vyhriatej rúry piecť. Pečieme na 170 ° C dozlatista. Pre istotu skontrolujeme ešte špajlí.