Piškótový nákyp s marhuľovým pyré
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 60min.
- recept zobrazen: 2984x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
5 lyžíc | trstinový cukor |
6 ks | vajcia |
1 hrnek | varená guľatozrnná ryža |
4 lyžice | polohrubá múka |
1 štipka | soľ |
na ozdobu: | |
smotana alebo jogurt | |
podľa potreby: | |
javorový sirup | |
6 ks | čerstvé marhule |
maslo |
Postup prípravy receptu
Najskôr si pripravíme ryžu. Na múčnik potrebujeme jeden čtvrtlitrový hrnček dobre uvarené a vychladnuté ryže. Vhodnou zapekacej misu alebo inú formu vymažeme maslom a rúru predhrejeme na 180 ° C. Pripravíme si cesto. Bielky oddelíme od žĺtkov. Z bielkov ušľaháme so štipkou soli tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny a postupne vmiešame múku a varenú ryžu. Nakoniec do cesta opatrne zapracujeme tuhý sneh. Zmes preložíme do vymastenej formy, vložíme do rúry a pečieme približne 5 - 8 minút. Potom teplo znížime na 150 ° C a múčnik zvoľna dopečieme. Umyté marhule na chvíľu ponoríme do vriacej vody, potom je olúpeme, vykôstkujeme a nakrájame na kúsky. Dužinu nahrubo rozmixujeme a podľa chuti prisladíme. Piškótová nákyp rozdelíme na porcie, poukladáme marhuľovým pyré a pokvapkáme javorovým sirupom. Múčnik môžeme zdobiť šľahačkou, kyslou smotanou alebo gréckym jogurtom.