Pilafa so šafránom
- prílohy
- doba prípravy: 75min.
- recept zobrazen: 143324x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
450 ml | vriacej voda |
3 lyžice | píniové oriešky |
petržlen alebo koriander | |
korenie | |
30 g | maslo |
350 g | dlhozrnná ryža |
6 ks | klinček |
1 lyžica | šafranu |
2 lyžice | olivový olej |
soľ | |
6 ks | rozdrvený lusk kardamónovým |
60 g | hrozienka |
1 ks | veľká cibuľa nadrobno |
Postup prípravy receptu
Najskôr opečieme šafran za stáleho miešania na panvici na stredne silnom ohni asi 2 minúty. Akonáhle začne voňať, vysypeme ho na tanier.
Vriacou vodu nalejeme do kanvičky, vmiešame do nej šafrán a lyžičku soli a odložíme aspoň na pol hodiny. Na panvici potom rozohrejeme maslo a olej. Pridáme cibuľu a za stáleho miešania ju opekáme asi 5 minút.
Do cibule vmiešame píniové oriešky a opečieme ich dozlata. Nesmú sa spáliť. Do zmesi pridáme ryžu a miešame asi minútu, potom pridáme hrozienka, kardamóm a klinčeky. Prilejeme vodu zafarbenú šafránom a privedieme k varu. Panvicu potom prikryjeme a ryžu zvoľna varíme asi 15 minút.
Panvicu odstavíme a ryžu necháme ešte 5 minút prikrytý. Potom pokrievku odstránime a skontrolujeme, či je ryža mäkká a či sa všetka tekutina vstrebala. Na povrchu ryže sa objaví drobné preliačiny.
Ryžu načechráme vidličkou, osolíme a okoreníme, posypeme bylinkami a podávame.
Zdroj: Slovart.cz