Perníkový koláč
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 45min.
- recept zobrazen: 4294x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
1/2 lyžičky | mletá škorica |
100 g | maslo |
2 lyžice | med |
3 ks | červený pomaranč |
2 ks | vajcia (L) |
250 g | hladká múka |
2 lyžice | kakao |
1 balíček | kypriaci prášok do perníka |
100 g | cukor krupica |
na ozdobu: | |
cukor múčka | |
podľa potreby: | |
hladká múka na vysypanie | |
tuk na vymazanie |
Postup prípravy receptu
Jeden pomaranč nakrájame na kolieska a potom je olúpeme. Zo zostávajúcich vytlačíme šťavu. Z bielkov vyšľaháme pevný sneh. Žĺtky vymiešame so zmäknutými maslom a cukrom do svetlej peny. Múku zmiešame s kakaom, škoricou aj kypriacim práškom a postupne ju aj so šťavou vmiešame do cesta. Pridáme tekutý med a nakoniec zľahka vmiešame sneh. Koláčovú (tortovú) formu (24 cm) vymažeme a vysypeme múkou. Do formy nalejeme polovicu cesta, uhladíme ho stierkou a poukladáme kolieskami pomaranča. Nalejeme zvyšné cesto, uhladíme a ozdobíme posledným kolieskom. Perníková koláč vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 30 minút na 180 ° C, špajle vyskúšame, či je cesto uprostred okolo pomaranča upečené, inak ešte necháme piecť. Upečený Perníková koláč po vychladnutí posypeme práškovým cukrom .