Perníkové cesto
- cukrovinky
- česká kuchyňa
- recept zobrazen: 19744x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
3 ks | vajcia (L) |
100 g | med |
600 g | hladká múka |
1 lyžica | perníkovej korenie |
250 g | cukor múčka |
1 lyžička | jedlá soda |
25 g | maslo |
na potření: | |
1 ks | vajcia |
1 lyžica | voda |
Postup prípravy receptu
Vajcia a preosiaty cukor dôkladne v mise premiešame. Pridáme tekutý med (nechávam cez noc na kúrenie), rozpustené maslo aj korenie a všetko spolu dobre premiešame. Polovicu múky zmiešame so sódou a postupne prisypávame do tekutej zmesi. Zvyšnú múku nasypeme na dosku, vyklopíme obsah misy a rukami uhněteme nelepivé pevné cesto. Hotové cesto vložíme do mikroténového sáčku a necháme ho 4 dni odležať pri izbovej teplote. Potom cesto rozdelíme na polovice a každú rozvaľkáme na plát 3 - 5 mm silný. Pomocou formičiek vypichujeme rôzne tvary, ktoré kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Plech vložíme do predhriatej rúry a perníčky pečieme asi 7 minút na 220 ° C. Mierne vychladnuté perníčky potrieme pre lesk rozšľahaným vajíčkom. Studené perníčky potom zdobíme bielkovou polevou a necháme aspoň týždeň rozležet.