Ovsená kaša s jahodami
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 45min.
- recept zobrazen: 134530x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
soľ | |
3/4 l | mlieko |
250 g | ovsené vločky |
100 g | maslo |
1 miska | jahôd |
podľa potreby: | |
kakao | |
Škorica | |
cukor krupica |
Postup prípravy receptu
Nezáleží na tom, aké jahody na ovsenú kašu použijeme. Vždy kašu výborne dochuťou. Ak máme čerstvé jahody, tak je umyjeme a rozpůlíme.Když jahody zmrazené, necháme ich na teplom mieste trochu povoliť a ak použijeme jahody kompotové, tak je iba scedíme. Maslo v hrnci uškvaříme dočervena. Ovsené vločky prepláchneme v studenej vode, vodu zlejeme. Vločky zalejeme štvrť litrom mlieka a necháme asi 20 minút odstáť. Vločky trochu napučia a zmäknú. Mlieko nezlievame. Naopak, prilejeme ďalšie pol liter mlieka, pridáme štipku soli a za stáleho miešania privedieme k varu, kaša zhustne. Potom ešte aspoň ďalších 5 minút na miernom ohni miešame. Do kaše vmiešame 1 lyžicu cukru. Kašu rozdelíme na taniere a každú porciu ešte trochu pocukrujeme, posypeme škoricou a kakaom, ozdobíme jahodami a polejeme lyžicou uškvařeného masla. Ak použijeme jahody kompotové, môžeme kašu poliať aj šťavou z kompótu. Ovsená kaša s jahodami preliata maslom, vás naozaj nesklame.