Orieškový perník
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 45min.
- recept zobrazen: 71456x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
1 balíček | kypriaci prášok do perníka |
500 ml | mlieko |
500 g | polohrubá múka |
10 lyžíc | olej |
2 lyžice | med |
200 g | cukor krupica |
1 hrsť | hrozienka |
1 balíček | vanilkový cukor |
100 - 120 g | vlašské orechy |
2 ks | vajcia |
na ozdobu: | |
1 hrsť | vlašské orechy |
podľa potreby: | |
tuk na vymazanie | |
hrubá múka na vysypanie | |
poleva: | |
80 g | Hera |
2 lyžice | kakao |
2 lyžice | voda |
120 g | cukor múčka |
Postup prípravy receptu
Do mlieka dáme 10 lyžíc oleja, 2 lyžice medu a na miernom ohni zahrievame, kým sa med nerozpustí. Necháme prechladnúť. Orechy rozsekajú nadrobno tyčovým mixérom alebo pomelieme. Zvlášť si nasekáme aj hŕstku orechov na posypanie polevy. Múku premiešame s cukrom, kypriacim práškom do pečiva a vanilkovým cukrom. Do vychladnutého mlieka s medom rozmiešame 2 vajcia a prilejeme k múke. Premiešame. Potom do cesta vmiešame namletej orechy a hrsť hrozienok. Cesto nalejeme na hlboký, tukom vytrenie a múkou vysypaný plech. Pečieme v predhriatej rúre pri 150 ° C asi 30 minút do ružova. Príprava polevy: Do kastrůlku dáme 8 dkg Hery alebo masla, 2 lyžice kakaa, 2 lyžice vody a 120 g práškového cukru. Za mierneho ohrievania miešame, kým sa ingrediencie nerozpustí a poleva nezíska hladkú konzistenciu. Polevu potom ihneď nalejeme na upečený perník, rozotrieme ju a ešte zatepla posypeme nasekanými orieškami. Orieškový perník môžeme pripraviť aj bez polevy, len posypaný práškovým cukrom.