Olivová žemlička
- chuťovky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 120min.
- recept zobrazen: 22824x
Uložiť recept do mojej kuchárky
je nutné prihlásenie
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
200 ml | olivový olej |
2 lyžice | soľ |
200 g | čierne olivy bez kôstok |
300-400 ml | mlieko |
600 g | hladká múka |
1 lyžička | cukor |
1 kocka | droždia (42g) |
2 ks | vajcia |
na potření: | |
tuk na plech |
Postup prípravy receptu
Z vlažného mlieka, droždia a cukru necháme vzísť kvások. Olivy nakrájame. Do múky so soľou zapracujeme kvások, vajcia, olej a nakrájané olivy. Vypracované cesto necháme 30 - 45 minút kysnúť. Lyžicou kladieme na doske dosku kúsky cesta (celkom asi 30 kusov), ktoré jemne poprášime múkou a vytvarujeme z nich oválne Žemlička. Žemlička kladieme na ľahko vymastený plech a necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Potom ich vložíme do dobre vyhriatej rúry a pri 200 ° C je pečieme asi 15 - 20 minút dozlatista. Po vytiahnutí z rúry olivové Žemlička potrieme trochou vlažnej vody, aby zostali vláčne. Olivovej Žemlička podávame podľa chuti.