Ochutený slivkový lekvár
- prílohy
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 150min.
- recept zobrazen: 18046x
Slivková lekvár s príchuťou rumu, škorica, badiánu, klinčekov, citrónu a pomaranča.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
70 dkg | cukor |
1 ks | badyán (hviezdička) |
50 ml | rum |
50 ml | citrónová šťava |
1 ks | celá škorica |
75 ml | ocot |
2,5 kg | slivky |
1 lyžica | pomarančová kôra |
podľa chuti: | |
mleté klinčeky |
Postup prípravy receptu
Slivky umyjeme a vykôstkujeme. Potom je pokrájame na malé kúsky, vložíme do liatinového hrnca a zasypeme cukrom. Prilejeme ocot, rum, a citrónovú šťavu. Ochutíme hviezdičkou badiánu a celú škoricou. Všetko premiešame, zakryjeme pokrievkou a necháme 24 hodín odležať. Potom zmes veľmi zvoľna privedieme k varu a za občasného miešania necháme prebublávať približne 2 hodiny. Asi v polovici varenia pridáme mleté klinčeky a nastrúhanú pomarančovú kôru. Voňavá a dostatočne zahustená lekvár preložíme do suchých pohárov, zavíčkujeme a obrátime hore dnom. Ochutená slivková lekvár podávame najmä ako prílohu k múčnikom ako sú lievance a palacinky. Výborne chutia s šišky a kyslou smotanou.