Nielen veľkonočný perník
- cukrovinky
- česká kuchyňa
- recept zobrazen: 28972x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
2 ks | vajcia |
140 g | cukor múčka |
2 lyžice | rum |
420 g | hladká múka |
1 lyžica | perníkovej korenie |
4 lyžice | med |
50 g | maslo |
na ozdobu: | |
potravinárske farbivo | |
1 ks | bielok |
250 g | cukor múčka |
citrónová šťava | |
na potření: | |
1 ks | bielok |
podľa chuti: | |
2 lyžice | kakao |
Postup prípravy receptu
Med s cukrom a maslom za stáleho miešania varíme, kým sa cukor nerozpustí. Potom zmes odstavíme a necháme úplne vychladnúť. Do studenej zmesi vmiešame vajcia, korenie, rum a múku. Kto má radšej tmavý perník, primieša aj kakao. Všetko vymiešame na hladké, celistvé a nelepivé cesto. Ak sa nám cesto lepí, vyklopíme ho na doske dosku a vpracujeme trochu múky. Cesto necháme v chlade 30 minút odležať. Odpočinuté cesto rozvaľkáme na asi 2 mm silnú placku a formičkami vypichujeme rôzne tvary, ktoré kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Všetky tvary pred vložením do rúry potrieme bielkom. Medovník pečieme v predhriatej rúre na 200 ° C dozlatista. Perník ide ľahko zdvihnúť a tvary sú pevné. Upečený perník necháme vychladnúť. Cukor vymiešame s bielkom a pár kvapkami citrónovej šťavy na hladkú glazúru. Na Velikonoce pridávam štipku žltého farbiva, na Vianoce zase červené. Veľkonočné alebo vianočné perníky ozdobíme alebo len natrieme štetcom a glazúru necháme zaschnúť.