Nepravé gemerské guľky
- hlavné chody
- slovenská kuchyňa
- doba prípravy: 30min.
- recept zobrazen: 23182x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
1 kg | kyslá kapusta |
majorana | |
cestíčko: | |
vegeta | |
soľ | |
6 ks | rožok |
6 ks | zemiaky |
1 ks | cibula |
3 strúčiky | cesnak |
350 g | kabanosu |
2 ks | vajcia |
mleté čierne korenie |
Postup prípravy receptu
Kabanosu olúpeme. Údeninu a rožok nakrájame na drobné kocky. Cibuľu, cesnak a zemiaky olúpeme a začistíme. Zemiaky nastrúhame, cesnak prelisujeme a cibuľu nasekáme najemno. Všetko zmiešame s pečivom a kabanosu. Pridáme vajcia, ochutíme a vytvarujeme guľky, ktoré obalíme v hladkej múke. Kyslá kapusta uvaríme domäkka a ochutíme zeleninovou koreniacou zmesou alebo obľúbeným korením. V kyslej kapuste zavaríme guľôčky. Zhruba po 20 minútach guličky vyplávajú a zoberiete je. Ak vyplávajú prv, vyberieme je tiež, inak sa rozvaří. Ak nechceme použiť kapustu, môžeme guličky uvariť vo vriacej vode acidofilné lyžicou octu a zahustenú škrobovú múčkou. Zo zelného základu môžeme pripraviť polievku. Prilejeme smotanu a prípadne pridáme aj bobkový list a vyvaříme polievku. Vybraté guľôčky môžeme podávať posypané praženú cibuľou.