Nadýchané žemľové knedle
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 60min.
- recept zobrazen: 58544x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
100 ml | vlažná voda |
1 štipka | cukor |
1 ks | vajcia |
500 g | hrubá múka |
150 ml | teplé mlieko |
soľ | |
1 ks | droždie |
Postup prípravy receptu
Do hrnčeka si nalejeme trochu mlieka a necháme ohriať v mikrovlnke asi na 20 sekúnd. Teplota mlieka by mala byť vlažná. Potom do hrnčeka rozdrobíme droždie a pridáme štipku cukru. To všetko necháme vykysnúť. Medzitým si do misy pripravíme múku, vajcia a osolíme. Keď nám kvások vykysne, prilejeme ho do misy a ručným hnetačom vytvoríme cesto, do ktorého ku koncu pridáme nakrájané pečivo. Cesto z misy vyklopíme av ruke uhněteme bochník. Vložíme späť a dáme asi na 2 minúty ohriať do mikrovlnky. Teplota musí byť na minimum! Knedlík necháme v mikrovlnke až do vykysnutí. Až nám cesto vykysne, vyberieme ho z misy a uválíme si šišku, ktorú rozdelíme na tri rovnaké malé kolíky. Žemľové knedle vložíme do veľkého hrnca s vriacou osolenou vodou. Po 10 minútach knedle otočíme. Nadýchané žemľové knedle varíme celkom asi 20 minút. Nadýchané žemľové knedle podávame ako prílohu k vybranému jedlu.