Nadýchané racio buchty
- múčniky
- česká kuchyňa
- recept zobrazen: 6631x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
0,5 ks | citrón |
75 g | celozrnná pšeničná múka |
100 g | hladká múka |
1 lyžička | med |
50 g | rozpustené maslo |
250 ml | voda |
1/2 ks | vanilkový cukor |
1/2 kocky | droždie |
5 g | hladká kukuričná múka |
220 g | polohrubá múka |
40 g | cukor múčka |
1 štipka | soľ |
na ozdobu: | |
cukor múčka | |
na potření: | |
40 g | rozpustené maslo |
podľa chuti: | |
náplň | |
podľa potreby: | |
maslo na vymastenie |
Postup prípravy receptu
V mise premiešame múku s cukrom a štipkou soli. Urobíme jamku, do ktorého rozdrobíme kvasnice, ku ktorým prilejeme časť vlažnej vody a premiešame v jamke s trochou múky. Vo zvyšnom množstvo vody rozpustíme med a pridáme citrónovú šťavu. Keď kvások vykysne, pridáme ostatné ingrediencie a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme kysnúť. Je dobré cesto aspoň raz zraziť a nechať znova nakysnúť. Vykysnuté cesto nakrájame na rovnomerné kúsky, vytiahneme do placiek a plníme obľúbenou náplňou. Dôkladne uzavrieme a kladieme do ľahko vymastenej nádoby o veľkosti cca 30x30cm. Pri kladení robíme trochu medzery, pretože buchty dosť vykysne. Strany potierame rozpusteným maslom. Racio buchty necháme asi 30 minút kysnúť. Potom nádobu s pripravenými buchta prikryjeme pokrievkou umiestnime na veľkú platničku (možno i na plyn.sporák). Pomaly pečieme na najnižší stupeň asi 25 minút. Vopred si rozpálime rúru na 200 ° C (iba vrchná pečenie) a buchty v nej asi 10 minút z vrchu dopekáme, aby chytili farbu. Nadýchané racio buchty môžeme ešte teplé pocukrovat.