Muškátové perníčky
- cukrovinky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 45min.
- recept zobrazen: 11459x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
180 g | maslo alebo Hera |
340 g | hladká múka |
2 lyžice | med |
1 ks | vajcia (L) |
1/2 lyžičky | muškátový oriešok |
180 g | cukor múčka |
1/2 lyžičky | drvený klinček |
1 lyžička | mletá škorica |
1 lyžička | citrónová kôra |
50 g | čokoláda na varenie |
150 g | lieskové oriešky |
na potření: | |
bielok | |
potravinárske farbivo | |
voda (citrónová alebo pomarančová šťava) | |
cukor múčka |
Postup prípravy receptu
Zmäknuté maslo, cukor, vajcia a rozpustený med vymiešame v mise do hladkého krému. Pridáme jemne nastrúhanú čokoládu aj oriešky, citrónovú kôru aj korenie a premiešame. Na dosku preosejeme múku, urobíme jamku a stierkou preložíme vymiešaní hmotu. Rukami všetko spracujeme na hladké nelepivé cesto. Val posypeme múkou az cesta vyvaľkáme plát asi 3 mm hrubý. Formičkami vypichujeme (vianočné) tvary a skladáme sa na plech vyložený papierom na pečenie. Muškátové perníčky pečieme v mierne vyhriatej rúre na 180 ° C dozlatista. Muškátové perníčky necháme úplne vychladnúť a potom je potierame treba farebnou polevou (podľa vlastnej ľubovôle alebo pomocou www.vareni.cz, druh pokrmu "polevu") alebo čokoládou a sypeme jemne mletými orieškami . Polevu si môžeme vymíchat z bielka, vody (šťavy), cukru a zafarbiť potravinárskym farbivom.