Medové jabĺčka
- chuťovky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 30min.
- recept zobrazen: 21783x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
5 ks | klinček |
1 lyžička | mletá škorica |
2 lyžice | med |
1 ks | celá škorica |
10 ks | jablko |
podľa potreby: | |
voda |
Postup prípravy receptu
Jablká olúpeme, rozkrojíme, zbavíme jadrovníkov, nakrájame na kocky, opláchneme a nasypeme do vyššieho hrnca. Zalejeme vodou tak, aby jabĺčka bola úplne ponorená, ale nad nimi zostalo ešte dosť miesta, pretože horúca jablčná pena "vybehne". Pridáme klinčeky, celú aj mletú škoricu a uvedieme do varu. Počas varenia niekoľkokrát opatrne premiešame, aby sa jabĺčka vymenila a rovnomerne varila. Ak tak neurobíme, spodná jabĺčka budú rozvarená a vrchný, ktorá ochutnávame, budú mäkká. Varíme, podľa veľkosti kociek, asi 10 minút. Med pridávame až ako posledný, asi 2 minúty pred koncom varenia. Medová jabĺčka podávame teplá deťom ako maškrtu, ale rovnako tak ich môžeme nechať vychladiť a konzumovať studená alebo ako kompót. Na 2 jablká dávam jeden klinček a na 5 jabĺk plnú lyžicu medu.