Martinské podkovy
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 120min.
- recept zobrazen: 135773x
Svätý Martin nielen jazdí na bielom koni, ale tiež sa v tento deň piekli Martinské podkovy, ktoré chutia priamo rozprávkovo.
(Recept sa páči celkom 3x)
Uložiť recept do mojej kuchárky
je nutné prihlásenie
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
citrónová kôra | |
100 g | maslo |
30 g | vanilkový cukor |
1 ks | vajcia |
2 ks | žĺtok |
30 g | droždie |
700 g | hladká múka |
70 g | cukor krupica |
soľ | |
375 ml | mlieko |
na potření: | |
1 ks | vajcia |
náplň: | |
maková náplň | |
lekvárové náplň |
Postup prípravy receptu
Zo 75 ml vlažného mlieka, lyžičky cukru a droždia pripravíme kvások a necháme ho vzísť. Maslo vymiešame s cukry, vajcom a žĺtky. Potom pridáme citrónovú kôru, soľ, vykysnutý kvások, mlieko a 500 g múky. Zarobíme cesto a prisypávame ďalšie múku, kým sa cesto neprestane lepiť. Necháme na teplom mieste vykysnúť, potom z kúskov vyvaľkáme oválky, ktoré plníme makovej alebo lekvárové náplňou, zabalíme do rohlíčky a zahneme do podkovy. Dáme na maslom vymastený plech, potrieme ušľahaným vajcom av predhriatej rúre na 180 ° C pečieme približne 25 minút. Martinské podkovy podávame posypané práškovým cukrom.