Mandľová štóla
- múčniky
- rakouská kuchyňa
- recept zobrazen: 46205x
Vianoce klopú na dvere a dobrá domáca štóla, ktorá prevonia celý byt, navodia vianočnú atmosféru už teraz.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
300 g | hladká múka |
2 ks | vajcia |
200 g | polohrubá múka |
50 g | cukor krupica |
100 ml | vlažné mlieko |
1/2 lyžičky | Škorica |
1 štipka | soľ |
1 kocka | droždie |
250 g | maslo |
1/4 lyžičky | drvené nové korenie |
1/4 lyžičky | muškátový kvet |
1/4 lyžičky | kardamon |
na potření: | |
200 g | maslo |
náplň: | |
50 ml | rum |
2 lyžičky | pomarančová kôra |
200 g | hrozienka |
50 g | sekané olúpané mandle |
1 balíček | vanilkový cukor |
100 g | strúhané lúpané mandle |
2 lyžičky | citrónová kôra |
Postup prípravy receptu
Náplň si pripravíme večer pred pečením. Prísady premiešame, uzavrieme do nádoby a dáme do chladničky. Druhý deň náplň necháme odkvapkať. Rozdrobené droždie s cukrom rozpustíme v mlieku. Pridáme 200 g hladkej múky a vypracujeme cesto. Kvások necháme vykysnúť prikrytý na teplom mieste, kým povrch nezačne praskať. Kvások premiešame so zvyšnou múkou, vajciami, roztopeným maslom, soľou, korením a nakoniec vmiešame náplň. Cesto necháme asi 60 minút kysnúť. Potom z cesta vytvarujeme štólu, ktorú necháme 15 minút odpočívať vo vymazanom pekáčika alebo forme na štólu. Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C asi 60 minút, pričom asi 10 minút pred dopečením štólu pomažte rozpusteným maslom (polovicou množstva). Hotovú mandľovou štólu potrieme zvyšným rozpusteným maslom, ľahko pocukrujeme (práškovým cukrom, prípadne zmiešaným práškovým a vanilkovým cukrom) a necháme vychladiť. Vychladnutú mandľovou štólu znovu bohato posypeme práškovým cukrom. Mandľovou štólu pečieme maximálne týždeň pred Vianocami.