Varenie.sk na Facebooku
Prihlásenie

Mandľová štóla

  • múčniky
  • rakouská kuchyňa
  • recept zobrazen: 46205x
Mandľová štóla

Vianoce klopú na dvere a dobrá domáca štóla, ktorá prevonia celý byt, navodia vianočnú atmosféru už teraz.

vytlačiť recept Mandľová štóla
recept Mandľová štóla sa mi páči
Uložiť recept do mojej kuchárky
je nutné prihlásenie

Ingrediencie

300 g hladká múka
2 ks vajcia
200 g polohrubá múka
50 g cukor krupica
100 ml vlažné mlieko
1/2 lyžičky Škorica
1 štipka soľ
1 kocka droždie
250 g maslo
1/4 lyžičky drvené nové korenie
1/4 lyžičky muškátový kvet
1/4 lyžičky kardamon

na potření:

200 g maslo

náplň:

50 ml rum
2 lyžičky pomarančová kôra
200 g hrozienka
50 g sekané olúpané mandle
1 balíček vanilkový cukor
100 g strúhané lúpané mandle
2 lyžičky citrónová kôra

Postup prípravy receptu

Náplň si pripravíme večer pred pečením. Prísady premiešame, uzavrieme do nádoby a dáme do chladničky. Druhý deň náplň necháme odkvapkať. Rozdrobené droždie s cukrom rozpustíme v mlieku. Pridáme 200 g hladkej múky a vypracujeme cesto. Kvások necháme vykysnúť prikrytý na teplom mieste, kým povrch nezačne praskať. Kvások premiešame so zvyšnou múkou, vajciami, roztopeným maslom, soľou, korením a nakoniec vmiešame náplň. Cesto necháme asi 60 minút kysnúť. Potom z cesta vytvarujeme štólu, ktorú necháme 15 minút odpočívať vo vymazanom pekáčika alebo forme na štólu. Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C asi 60 minút, pričom asi 10 minút pred dopečením štólu pomažte rozpusteným maslom (polovicou množstva). Hotovú mandľovou štólu potrieme zvyšným rozpusteným maslom, ľahko pocukrujeme (práškovým cukrom, prípadne zmiešaným práškovým a vanilkovým cukrom) a necháme vychladiť. Vychladnutú mandľovou štólu znovu bohato posypeme práškovým cukrom. Mandľovou štólu pečieme maximálne týždeň pred Vianocami.

Komentáre k receptu Mandľová štóla (0 komentárov)

Pridajte komentár, budete prvý/prvá!
Přidejte váš komentář k receptu
© Varenie.sk 2024 | Odkazy na zaujímavé stránky | Kontakt | Nejlepší recepty