Mandľová torta
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 60min.
- recept zobrazen: 25604x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
2 lyžice | mandľový likér (amaretto) |
1 ks | vanilkový cukor |
100 g | čokoláda na varenie |
80 g | cukor múčka |
80 g | cukor krupica |
200 g | lúpané mandle |
6 ks | vajcia |
krém: | |
500 ml | smotana na šľahanie |
100 g | nutelu |
2 ks | stužovače šľahačky |
na ozdobu: | |
mandľové lupienky | |
podľa potreby: | |
strúhanka na vysypanie | |
tuk na vymazanie | |
poleva: | |
80 g | maslo |
150 g | čokoláda na varenie |
Postup prípravy receptu
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme prechladnúť. Lúpané mandle nastrúhame. Vajcia rozklepneme a oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh s pridaním krupicového cukru. Žĺtky, práškový a vanilkový cukor a likér vyšľaháme do peny, pridáme rozpustenú čokoládu, tuhý sneh z bielkov a mandle. Zľahka premiešame a vylejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy. Pečieme na 180 ° C asi 40 minút. Hotový korpus necháme chvíľu prechladnúť vo forme a potom vyklopíme. Necháme celkom vychladnúť a pozdĺžne ho raz rozkrojíme. Medzitým si pripravíme krém. Do smotany na šľahanie zamiešame nutelu a stužovačom šľahačky, ručným el. šľahačom vyšľaháme do hladkého krému. Dolné diel korpusu potrieme krémom a priklopíme vrchný diel. Celý tortu krémom potrieme a polejeme čokoládou. Tú pripravíme rozpustením čokolády a masla. Miešame, až sa hmota spojí. Nakoniec mandľový tortu posypeme mandľovými lupienkami a necháme vychladiť a stuhnúť v chladničke.