Mamičkine koláče
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 160min.
- recept zobrazen: 134511x
Uložiť recept do mojej kuchárky
je nutné prihlásenie
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
15 g | droždie |
soľ | |
500 g | polohrubá múka |
2 ks | žĺtok |
70 g | cukor |
citrónová kôra | |
60 g | maslo |
250 ml | mlieko |
na ozdobu: | |
odrobinky | |
200 g | slivková lekvár |
na potření: | |
2 ks | bielok |
náplň: | |
1 ks | broskyňový kompót |
tvarohová náplň |
Postup prípravy receptu
Pripravíme si kvások z lyžice vlažného mlieka, droždia a lyžice múky. Kvások necháme vzísť asi 15 minút. V mise si vymiešame maslo s cukrom a žĺtkami. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, soľ, múku a pripravený kvások. Podľa potreby pridáme aj vlažné mlieko. Dobre vypracujeme cesto a necháme na teplom mieste kysnúť. Vykysnuté cesto znovu prepracujeme. Potom ukrajujú kúsky, z ktorých postupne rúk tvoríme placky. Lyžicou na ne vkladáme tvarohovú náplň a kúsok broskyne a dobre uzavrieme do tvaru bochníkov. Uprostred bochníky mierne stlačíme a na povrch ukrojíme kúsok lekváru, ktorá posypeme posýpkou. Kraje koláče potrieme bielkom. Mamičkinej koláče pečieme v mierne vyhriatej rúre dozlatista.