Malinovo-banánový džem
- chuťovky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 60min.
- recept zobrazen: 90612x
Džem z malín a banánov je veľmi pikantná. Čerstvému pečivu, namazanému maslom a takto džemom, určite neodoláte.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
500 g | cukor krupica |
1 lyžička | kyselina citrónová |
250 g | banán bez šupky |
750 g | maliny |
1 balíček | Gelfix Extra 2:1 |
Postup prípravy receptu
Pred varením džemu si nesmieme zabudnúť pripraviť poháre s viečkami. Musí byť čisto umyté a vysušené. Na uvedené množstvo spotrebujeme asi 5 čtvrtlitrových pohárov. Tiež musíme počítať s tým, že banánová šupka je ťažká. Aby sme získali štvrť kilo banánov bez šupky, budeme potrebovať asi 3 - 4 celé banány, záleží na ich veľkosti. Banány rozsekajú tyčovým mixérom alebo len roztlačíme. Maliny nemixujeme, môžeme ich nechať celé, alebo je len zľahka roztlačíme. Ovocie dáme do veľkého hrnca. Obsah sáčku Gelfix Extra premiešame s dvoma lyžicami cukru a zmiešame s ovocím. Za stáleho miešania ovocia privedieme k varu a 1 minútu povaríme. Do hrnca potom prisypeme 500 g cukru krupice a opäť privedieme za stáleho miešania do varu. Varíme 5 minút. Pred koncom varenia do džemu zamiešame 1 lyžičku kyseliny citrónovej. Malinovo-banánový džem ihneď plníme do suchých pohárov, ktoré uzavrieme viečkom, a na 5 minút otočíme hore dnom.