Makový závin
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 120min.
- recept zobrazen: 92629x
Obľúbený závin zo stola rýchlo zmizne. Recept na závin plný maku.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
2 ks | vajcia |
1/4 l | mlieko |
500 g | polohrubá múka |
200 g | maslo alebo rastlinný tuk |
120 g | cukor múčka |
40 g | droždie |
1 lyžica | cukor |
1 štipka | soľ |
náplň: | |
300 g | mletý mak |
100 g | cukor |
1 lyžica | med |
4 dl | mlieko |
podľa chuti: | |
rum |
Postup prípravy receptu
Z vlažného mlieka, rozdrobený droždia, lyžica cukru a lyžice múky vymiešame kvások a necháme ho kysnúť. Múku premiešame so štipkou soli, cukrom, vajcami, ktoré vznikli kvásku a nakoniec vmiešame rozohriaty tuk. Vypracujeme hustejšie cesto, podľa potreby podsyp múkou, vložíme ho do misy a necháme na teple vykysnúť. Medzitým si uvaríme mak (asi 15 minút) so všetkými prísadami, nakoniec vmiešame rum. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik, potrieme je makovej náplňou, zviniete, položíme na pomastené plech a necháme kysnúť. Po 20-tich minútach závin potrieme tukom alebo rozšľahaným vajcom a pečieme v miernej rúre asi 50 minút.
Komentáre k receptu Makový závin (1 komentár)
-
maria michakicova
23.December 2015 17:09
moj muz makovniky zboznuje nevie sa od nich otrhnut