Makovky
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 90min.
- recept zobrazen: 5930x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
1 štipka | mletá škorica |
1 štipka | soľ |
140 g | rozpustené maslo |
140 g | cukor kryštál |
800 g | polohrubá múka |
300 ml | mlieko |
42 g | droždie |
na potření: | |
bielok | |
náplň: | |
maková náplň |
Postup prípravy receptu
Do teplého mlieka rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások. Všetky uvedené suroviny s kvásku spracujeme v tuhé cesto, ktoré necháme nakysnúť. Kysnuté cesto rozdelíme na šestiny az každého dielu vyvaľkáme obdĺžnik. Ten potrieme náplňou. Pozdĺžne poskladáme na tretiny a rozkrájame na tretiny. Dôležitá je dĺžka pruhov, ktorá musí byť dostatočná na to, aby sme ich mohli zapliesť. Každý ostrým nožom rozrežeme na tri úzke prúžky, nedokrojíme až do konca. Spletieme vrkôčiky a kladieme na plech s papierom na pečenie. Makovky necháme ešte chvíľu nakysnúť. Potom ich potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 ° C asi 15 - 20 minút. Kto nemá rád mak, môže použiť tvarohovú náplň. Upečené makovky necháme vychladnúť a môžeme sa do nich pustiť.