Makoveček
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 45min.
- recept zobrazen: 128591x
Uložiť recept do mojej kuchárky
je nutné prihlásenie
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
1 ks | bielok |
200 g | varené zemiaky |
vanilka | |
1 ks | vajcia |
mleté klinčeky | |
mletá škorica | |
4 lyžice | mlieko |
80 g | mletý mak |
1 balíček | prášok do pečiva |
150 g | cukor |
40 g | jemná krupica |
citrónová kôra | |
poleva: | |
2 lyžice | vrelá voda |
250 g | cukor múčka |
3 lyžice | rum |
Postup prípravy receptu
Vajcia rozklepneme a oddelíme žĺtok od bielka. Uvarené zemiaky nastrúhame najemno. Formu dobre vymastíme a vysypeme. Prípadne ju môžeme vyložiť papierom na pečenie. Žĺtok vymiešame s cukrom a mliekom do peny. Pridáme zemiaky, krupicu, prášok do pečiva, korenie, mak a nakoniec pevný sneh z 2 bielkov. Cesto dáme do pripravenej formy a zvoľna upečieme. Prechladnuté makoveček namažeme pikantné zaváraninu a potrieme bielou rumové polevou, ktorú pripravujeme výlučne z preosiateho práškového cukru, najprv pridáme rum, potom vrelú vodu. Trieme v porcelánovej miske tak dlho, až zbelie a zhustne. Hotový makoveček nakrájame podľa fantázie a môžeme podávať.