Maková bábovka z celozrnnej múky
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 75min.
- recept zobrazen: 8498x
Uložiť recept do mojej kuchárky
je nutné prihlásenie
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
1 balíček | vanilkový cukor |
2 lyžice | rum |
cesto: | |
220 g | cukor múčka |
130 g | maslo |
1/2 kelímku | smotana na varenie |
1,5 dl | mlieko |
270 g | celozrnná pšeničná múka |
2 ks | vajcia |
200 g | mletý mak |
2 lyžičky | kypriaci prášok do perníka |
podľa potreby: | |
múka na vysypanie | |
tuk na vymazanie |
Postup prípravy receptu
Vajcia ušľaháme s rozpusteným (alebo len zmäknutými) maslom a práškovým i vanilkovým cukrom do peny. Pridáme vlažné mlieko a smotanu, mletý mak, kypriaci prášok do perníka, celozrnnú múku a podľa chuti rum alebo rumové esenciu. Vymiešame hladké a celkom hutné cesto, ktoré ešte podľa potreby zriedime malým množstvom mlieka. Formu na bábovku vymažeme a vysypeme múku. Vlejeme cesto av rúre vyhriatej na 170 - 180 ° C pečieme do ružova asi 45 minút. Či je maková bábovka upečená spoznáme podľa vpíchnuté špajle - nesmie sa na ňu cesto lepiť, musí zostať čistá. Makov bábovku z celozrnnej múky necháme vo forme mierne vychladiť, vyklopíme a podľa chuti poprášime pred podávaním mletým cukrom.