Lekvérové taštičky zo zemiakov
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 45min.
- recept zobrazen: 64281x
Taštičky zo zemiakového cesta, posypané osmahnutou strúhankou, pocukrované a preliate maslom
Recept na 4 porcie.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
200 g | hrubá múka |
750 g | varené zemiaky |
1 štipka | soľ |
2 ks | vajcia |
náplň: | |
slivková lekvár | |
podľa potreby: | |
strúhanka | |
100 g | rozpustené maslo |
cukor múčka |
Postup prípravy receptu
Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme a nastrúhame. Necháme ich vychladnúť. Na dosku preosejeme múku. Pridáme strúhané zemiaky, štipku soli, vajcia a zarobíme těsto.Těsto musí byť tuhšie, aby sa dalo rozválet. Zo zemiakového cesta vyvaľkáme placku, nakrájame ju na štvorčeky a do každého dáme kúsok hustých lekváru. Potom štvorce preložíme na trojuholníky a kraja pritlačíme. Ľahší je použiť nádobu na šatôčky. Tým je vykrojíme a zatlačíme. Lekvárové taštičky vkladáme do vriacej a trochu osolenej vody a asi 7 minút je varíme. Vyberieme z vody a necháme trochu odkvapkať. Lekvárové taštičky z zemiakov na tanieri posypeme osmahnutou strúhankou, omastíme a pocukrujeme. Lekvárové taštičky podávame ihneď. Toto cesto môžeme plniť aj orechovou plnkou, alebo naslano plnkou z mletého mäsa.