Kysnuté žemľové knedle z mikrovlnky
- prílohy
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 30min.
- recept zobrazen: 38566x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
300 ml | mlieko |
2 ks | pečivo |
1 lyžička | cukor |
1 ks | vajcia |
1/2 balíčku | droždie |
300 g | polohrubá múka |
1 štipka | soľ |
Postup prípravy receptu
Do misky nasypeme polohrubú múku. Urobíme jamku, nalejeme vlažné mlieko, dáme lyžičku cukru, rozdrobíme droždie a necháme vykysnúť kvások. Miesto kocky droždia môžeme použiť pol balíčka sušeného droždia v sáčku. Potom pridáme trochu soli a vajíčko. Premiešame a zamiešame na kocky nakrájané pečivo. Cesto kysnutý knedlík necháme 20 minút kysnúť. Cesto musí skoro stekať z varešky, inak by knedlík bol tuhý. Po vykysnutí cesto vlejeme do teflónovej formy akéhokoľvek tvaru, ale bábovka je najkrajší. Môžeme použiť aj sklenenú bábovku. Kysnutý žemľové knedle varíme na plný výkon asi 5 minút podľa výkonu mikrovlnnej rúry. Slabší výkon asi aj 7 minút - skúsime vpichu špajle. Kysnutý žemľové knedle z mikrovlnky nakrájame a ihneď podávame s vhodným hlavným jedlom.