Kysnuté koláčiky s mandľami
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 90min.
- recept zobrazen: 5373x
Uložiť recept do mojej kuchárky
je nutné prihlásenie
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
citrónová kôra | |
250 ml | vlažné mlieko |
2 ks | vajcia |
100 g | tuk na pečenie |
200 g | hladká múka |
100 g | sadlo |
500 g | polohrubá múka |
2 kocky | droždie |
1 štipka | soľ |
120 g | cukor kryštál |
1 ks | žĺtok |
na ozdobu: | |
lúpané mandle | |
na potření: | |
bielok | |
podľa chuti: | |
náplň |
Postup prípravy receptu
Droždie rozdrobíme do osladeného teplého mlieka a necháme vzísť kvások. Múku osolíme, pridáme zvyšok cukru, vmiešame kvások, vajcia, rozpustené tuky a citrónovú kôru. Vypracujeme cesto a necháme vykysnúť. Z cesta vyvaľkáme plát asi 1 cm silný a vykrajovač vypichujeme kolieska s priemerom asi 5 cm a skladáme na plech. Dňom malé poháre vyhĺbime stredy. Okraje potrieme bielkom, jamkami naplníme náplňami podľa chuti a ozdobíme olúpanú mandlí. Koláčiky s mandlí necháme ešte chvíľu kysnúť na plechu a potom upečieme dozlatista. Kysnuté koláčiky s mandlí pečieme pri 200 ° C asi 10 - 15 minút. Upečené kysnuté koláčiky s mandlí necháme trochu vychladnúť a môžeme sa do nich pustiť.