Kvetinky z lineckého cesta
- cukrovinky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 120min.
- recept zobrazen: 43076x
Kvetinky (srdiečka, hviezdičky) z domáceho lineckého cesta nikdy u nás na Vianoce medzi sladkosťami nechýba.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
300 g | hladká múka |
1 ks | vajcia |
1/4 balíčku | prášok do pečiva |
1 balíček | vanilkový cukor |
200 g | maslo (tuk) |
1 ks | citrón |
100 g | cukor krupica na pečenie |
na ozdobu: | |
cukor múčka | |
na potření: | |
1 pohár | Linecká (ríbezľová) marmeláda |
podľa potreby: | |
hladká múka na podsypání |
Postup prípravy receptu
Múku preosejeme na dosku, prisypeme obidva druhy cukru aj prášok do pečiva. V zmesi urobíme jamku, do ktorého nastrúhame citrónovú kôru a rozbi vajcia. Vychladený tuk nakrájame na plátky a rozložíme okolo. Rukami napred jednotlivé plátky tuku zapracujeme do múky, až sa začnú tvoriť omrvinky. Potom všetky ingrediencie rýchlo spracujeme na hladké nelepivé cesto, ktoré uložíme v mikroténovom sáčku na 60 minút do chladničky. Na doske doske z cesta vyvaľkáme plát asi 3 mm hrubý az neho vypichujeme tvary kolieska a kvetinky. Vždy rovnaký počet od každého tvaru preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme asi 6 - 8 minút na 180 ° C, ružova (podľa veľkosti). Ešte horúce zložíme z plechu a necháme vychladnúť. Vlažné kvetinky z lineckého cesta zlepíme s kolieskami džemom. Pred podávaním kvetinky z lineckého cesta pocukrujeme.