Koláčiky z dvakrát kysnutého cesta
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 160min.
- recept zobrazen: 61015x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
100 g | cukor |
250 ml | mlieko |
1 štipka | soľ |
25 g | droždie |
500 g | polohrubá múka |
100 g | tuk |
2 ks | vajcia |
krém: | |
1 ks | vanilkový pudingový prášok |
750 g | tvaroh |
3 ks | vajcia |
rum | |
100 g | maslo |
200 g | cukor múčka |
na ozdobu: | |
250 ml | šľahačka |
hrozienka namočené v rumu | |
150 g | maslo |
na potření: | |
rozpustené maslo |
Postup prípravy receptu
Vypracujeme cesto, ktoré necháme dvakrát kysnúť. Po prvom kysnutie do neho pichnete a necháme vykysnúť znova. Na krém vymiešame tvaroh s maslom, žĺtky, cukrom, pridáme podľa chuti rum a nasypeme pudingový prášok. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska, na ktoré Zdobička alebo lyžičkou nanesieme krém, doprostred vložíme hrozienka namočenou v rumu. Okraje potrieme rozkvedlaným vajcom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 ° C asi 12 minút. Rozohrejeme maslo a ešte teplé koláčiky do neho namáčame, necháme vychladnúť. Ďalej rozpustíme 150g masla, pridáme rum a necháme vychladnúť. Vychladnuté maslo vyšľaháme. Zrovna tak ušľaháme šľahačku a opatrne ju vmiešame do vyšlehaného masla Môže sa stať, že sa to zrazí, ale nie je to na závadu. Túto zmes nanesieme nožom na koláčiky z dvakrát kysnutého cesta a pocukrujeme. Z tejto dávky je asi 120 koláčikov. Iné kysnuté cesto už ani nepoužívam, sú z neho výborné buchty, koláče a štóla. Možné je ho použiť aj na slaný spôsob.