Koláč so špenátom
- predjedlá
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 60min.
- recept zobrazen: 69561x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
3 lyžice | olej na vyprážanie |
1 | vajce na potretie |
250 g | lístkové cesto |
plnka: | |
200 g | tvrdý syr |
3 strúčiky | cesnak |
mleté čierne korenie | |
200 ml | kyslá smotana |
1 ks | cibula |
soľ | |
500 g | čerstvý listový špenát |
1 štipka | muškátový kvet |
4 ks | vajcia |
podľa chuti: | |
1 lyžička | Rasco |
soľ |
Postup prípravy receptu
Špenát dôkladne premyte, zbavíme stopka a rozkrájame na kúsky. Cibuľu a cesnak ošúpeme, cesnak prelisujeme a cibuľu nadrobno nakrájame. Syr nastrúhame. Cibuľu s cesnakom smažíme na oleji, kým cibuľa dosklovita. Potom pridáme špenát a za stáleho miešania ho necháme zmäknúť. Odstavíme a po vychladnutí vmiešame ku špenátu nastrúhaný syr, kyslú smotanu, vajcia, korenie a soľ. Lístkové cesto rozdelíme na 2 polovičky a každú rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru koláčové formy, v ktorej koláč budeme piecť. Koláčovú formu vymažeme tukom, prenesieme do nej 1 vyváľený plát cesta a vytvarujeme ho podľa zvýšených okrajov formy. Potom plát potrieme pripravenou plnkou, prekryjeme druhým plátom z lístkového cesta. Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme rascou a trochou soli a pečieme v predhriatej rúre dozlatista asi 30 minút. Špenátový koláč chutí teplý aj vychladnutý.